Efteling De Vliegende Fakir: De Betovering Van Een Tijdloos Icoon
Welkom in de betoverende wereld van Efteling De Vliegende Fakir, een iconische attractie die sinds 1958 bezoekers verwondert. Deze sprookjesachtige ervaring begon als een idee van Peter Reijnders en werd werkelijkheid dankzij innovatieve oplossingen en de creativiteit van Anton Pieck. De attractie, met zijn vliegende tapijt en dansende tulpen, is inmiddels een onmisbaar onderdeel van het Sprookjesbos. Na verschillende aanpassingen en een recente renovatie blijft de Vliegende Fakir de harten van jong en oud veroveren. Ontdek waarom deze attractie niet alleen een rit is, maar een stukje cultuur en nostalgie in de Efteling.
Kortingen op tickets en overnachtingen in de Efteling
Check regelmatig de website op kortingen. Ontdek ze hier.
Efteling De Vliegende Fakir: Een Icoon sinds 1958
Ontwerp en Bouw
De Vliegende Fakir is een van de oudste en meest iconische attracties in het Sprookjesbos van de Efteling. Het idee voor deze attractie ontstond vrijwel direct na de opening van het Sprookjesbos in 1952. Peter Reijnders had het idee voor een vliegend tapijt, oorspronkelijk bekend als “de Fakir en de Dansende Goudvis”. In 1956 maakte hij een schets van het sprookje, maar hij kwam tegen een hoop technische problemen aan. Vooral het laten zweven van de fakir van het ene naar het andere punt was ingewikkeld. De Technische Universiteit Delft onderzocht dit, maar zei dat dit onmogelijk was.
Reijnders ontdekte later zwevende waterdruppels tijdens het maken van foto’s voor een bruiloft, die aan een telefoonkabel vastzaten. Deze oplossing hielp hem het probleem van het zweven te overwinnen. Anton Pieck maakte de ontwerpen voor de attractie, terwijl de drie poppen voor de fakirs in Eindhoven werden gemaakt. Het gebouw en de tuin werden ondertussen aangelegd.
Technische Oplossingen
Om de tulpen in het tulpenveld te laten drijven, werden verschillende materialen getest. Oorspronkelijk werden de tulpen op kurk gemaakt, maar deze bleken niet bruikbaar omdat ze zich na verloop van tijd met water vulden en zonken. Daarna werden er proeven gedaan met plastic eitjes, glazen monsterflesjes en plastic bekers. Uiteindelijk werden de tulpen op een ondergrond van lichte kunststof geplaatst.
Opening en Locatie
De Vliegende Fakir werd op 24 juli 1958 geopend door burgemeester Reinier van der Heijden. het sprookje lag toen nog niet in het Sprookjesbos, maar in de Siertuin. De attractie had een brede laan die naar het sprookje leidde, waar bezoekers via de voorkant het pleintje op kwamen. Tegenwoordig bereiken bezoekers het pleintje via de zijkant.
In de attractie vliegt de fakir tussen twee torens heen en weer op een vliegend tapijt. Bij elke toren blaast de fakir een lied op zijn fluit, waarna het tulpenveld aan die kant omhoog gaat. Dit klassieke beeld is een van de meest herkenbare in de Efteling.
Latere Aanpassingen en Gebeurtenissen
De Vliegende Fakir heeft in de loop der jaren enkele aanpassingen ondergaan. In 1959 is overwogen om een gesproken vertelling bij het sprookje toe te voegen, maar dit is nooit genomaterialiseerd. In de jaren 1970 schreef Martine Bijl een verhaal bij de attractie, “de Tuinman en de Fakir”, maar dit verhaal wordt niet bij de attractie verteld.
In 2018 onderging de attractie een grondige opknapbeurt. Begin september ging de Fakir op “vakantie” voor een renovatie, waarna het sprookje weer geopend werd.
Culturele Impact
De Vliegende Fakir is niet alleen een attractie, maar ook een cultureel icoon geworden. De fakir is een van de personages in de animatieserie Sprookjesboom, waar hij als tovenaar wordt voorgesteld die de overige figuren regelmatig uit de brand helpt. In deze serie spreekt de fakir met een jolig Indiaas accent en uitsluitend in rijm.
De attractie wordt vaak genoemd naast andere iconische attracties in de Efteling, zoals Holle Bolle Gijs en de Sprookjesboom zelf. Het is een must-see voor iedere bezoeker van het Sprookjesbos.
<< vorige pagina: Efteling De Kleine Zeemeermin
volgende pagina: Efteling De Gouden Kroon >>